Antioxidantii

Ce sunt antioxidantii ? (partea I)

Omenirea este fascinata de utopica nemurire a corpului fizic, iar cind aceasta ni se infatiseaza treptat ca fiind inevitabila, atentia ni se concentreaza asupra posibilitatilor de regenerare a organismului nostru. Pentru ca despre asta vorbim in realitate, cind ne referim si la preventie. Preventia ajuta la conservare, iar aceasta din urma se aseaza ca si fundatie, de pe care subsecvent, orice noua activitate recreativa poate fi intreprinsa de catre complexul sistem organic care este omul material.

Una dintre cele mai importante teorii stiintifice pe care se sprijina in zilele noastre curentul medicinii alternative este teoria stresului oxidativ, elaborata de profesorul universitar american Denham Harman in anii 1950. Procesul imbatrinirii si degradarii corpului omenesc se infatiseaza printr-o reactie atipica chimico-fizica in organism. In fapt, factorul coroziv devine chiar oxigenul, in momentul aparitiei unui fenomen dezechilibrant pentru organism. Atomii de oxigen, in contextul imprejurarilor atipice (pe care le vom exemplifica mai jos) isi pierd unul sau mai multi electroni si devin « radicali liberi », provocind la rindul lor reactii similare in lant cu ceilalti atomi din apropiere. Radicalul liber fura practic unul sau mai multi electroni de la atomii neafectati, pentru a se reintregi el insusi. Problema cu acest fenomen este destabilizarea armoniei fizico-chimice si subminarea structurii tesuturilor in organism, ba chiar si alterarea materialului genetic (ADN). Radicalii liberi se pot naste si face ravagii in fractiuni de secunda, dupa expuneri la radiatii solare, « X », electromagnetice, ingerari de substante chimice poluante (fum, gaze, produse de curatat sintetice, cosmetice), aditivi din mincare sau consumarea mincarurilor cu valoare nutritiva scazuta, medicamentele, stresul, sedentarismul etc.

Pentru neutralizarea radicalilor liberi generatori de boala si imbatrinire prematura (molecule de oxigen instabile), organismul uman introduce in lupta « antioxidantii ». Ei pot fi clasificati in functie de origine. In primul rind exista antioxidanti endogeni, adica fabricati in interiorul organismului.

Principalii antioxidanti endogeni sint superoxid-dismutaza, glutationul, catalaza, melatonina si coenzima Q10.

SOD (superoxid-dismutaza):

* Se gaseste in mucusul care inconjoara fiecare celula din organism. Distruge radicalii liberi inainte ca acestia sa atinga celulele

* Este printre cei mai puternici antioxidanti endogeni cunoscuti, dar dupa virsta de 25 ani productia de SOD scade, avind de suferit fiecare organ prin micsorarea geometrica si de densitate (creierul unei persoane de 80 ani este cu 30% mai mic decit la 25 ani)

* Poate fi obtinut si din anumite surse alimentare cu ar fi sucul de orz verde sau pepenele galben

Glutationul :

* Cel mai puternic si mai important antioxidant produs de organism

* Lucreaza in sinergie cu alti antioxidanti (impreuna cu antocianinele, catalaza si cu seleniul, in acest din urma caz formind enzima glutation-peroxidaza, un puternic antioxidant derivat intracelular)

* Protejeaza celulele, tesuturile si organele, reusind sa le mentina tinere

* Poate recicla Vitamina C, potentindu-i efectele

* Neutralizeaza efectele toxice ale nitritilor, nitratilor, cloratilor, derivatilor benzenului etc.

* Exista totusi alimente care-l contin: pepenele verde, avocado, portocale, rosii, spanac, piersici etc.

Catalaza :

* Se concentreaza cantitativ in ficat si in hematii

* Este o enzima prezenta in toate organismele vii, favorizind cicatrizarea normala, producerea de fibroplaste, cit si revascularizatia

Melatonina :

* Este un hormon natural produs de glanda pineala a carui secretie scade odata cu virsta

* Resincronizeaza organismul, mentinind integritatea sistemului neuro-endocrin si a celui imunitar

* Melatonina actioneaza ca o protectie majora anti-imbatrinire asupra glandei pineale. Daca este administrata sub forma de suplimente, glanda pineala nu mai trebuie s-o fabrice, incetinindu-si propria imbatrinire si secretind alte substante importante.

* Este produsa in timpul somnului exclusiv de glanda pineala, atingind un maxim al secretiei aproape constant, la aceeasi ora,

in fiecare noapte, intre orele 10 p.m. si 2 a.m. (combate drastic insomnia)

* Reduce nivelul colesterolului, protejeaza impotriva efectelor negative ale stresului etc.

Coenzima Q10 :

* Este un antioxidant endogen dar si exogen

* Exercitiul fizic, Vitamine E si Seleniul ii stimuleaza sinteza

* Se concentreaza in organele cu metabolism intens (creier, ficat, miocard) ; normo si subponderalii prezinta concentratii mai ridicate de coenzima Q10, comparativ cu indivizii supraponderali

* Adjuvant extrem de util in tratamentul insuficientei cardiace si al cardiopatiei ischemice. Determina rarirea frecventei atacurilor anginoase cu 45-50%, marind capacitatea de efort a pacientilor cardiaci

* Catalizator in procesul de formare al energiei celulare, raspunzatoare de 95% din energia ce se formeaza in corp!

* Imbunatateste functia cerebrala si creste capacitatea de memorizare

* Mareste rezistenta musculara la efort

* Adjuvant important, util si extrem de eficace in refacerea ficatului

* Surse alimentare : uleiul de catina, alune, varza, brocoli, spanac, ton, sardine, germenii de griu, orezul integral, uleiurile vegetale, muschi si inima de vita etc.

(va urma)

This entry was posted in antioxidanti, antioxidanti naturali and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Antioxidantii

  1. Relu says:

    Suplimentarea cu antioxidanti poate fi necesara si atunci cand sistemul digestiv nu poate asimila tot ce proceseaza pe cale naturala din alimentatia zilnica, din cauza unor probleme de sanatate trecatoare sau a unor defecte ereditare…

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s